INTELIGENTNÝ DOM

Inteligentný dom je špeciálne navrhnutý tak, aby ste mohli ovládať takmer všetky aspekty Vášho domáceho prostredia z ľubovoľného miesta. Namiesto mnohých ovládačov sú všetky zariadenia ovládané a kontrolované cez jednoduchú aplikáciu vo Vašom mobile, tablete alebo PC. Vďaka tejto technológii sú zariadenia schopné komunikovať so systémom takým spôsobom, ktorý vedie k pohodliuenergetickej efektívnosti, bezpečiu a k celkovo vyššiemu štandardu života. Inteligencia spočíva v tom, že naučíte dom Vašim zvykom a určíte ako sa bude správať v každodenných činnostiach a situáciách.  

Čo všetko zvládne inteligentná domácnosť?

  Systémy inteligentnej domácnosti riadia osvetlenie, vykurovanie, klimatizáciu a rad doplnkových funkcií (napríklad otváranie brán alebo sťahovanie žalúzií) vrátane multimédií pre jednotlivé miestnosti či v rámci celej domácnosti. Obvykle sú tiež prepojené s externými systémami, akými sú zabezpečovacie zariadenia a bazénová technológia. Systém inteligentnej domácnosti pracuje buď samostatne, teda v rámci jednotlivého úseku (napríklad osvetlenie, zásuvky alebo vykurovanie), či ako komplexný celok. Okrem toho vie aktívne pracovať s energiami v rámci celého domova. V zime skrátka interiér vykúri, v lete naopak vychladí, prípadne zatiahne žalúzie, aby sa miestnosť zbytočne neprehrievala.

Čo je cieľom inteligentnej domácnosti?

  Inteligentná domácnosť zaistí maximálne pohodlie pre používateľa, ale hlavne úsporu energie. Systém totiž vyhodnocuje spotrebu a následne znižuje prevádzkové náklady na minimum. Na inteligentný systém možno napojiť rôzne technológie: osvetlenie, žalúzie, zabezpečovací systém, vykurovanie, chladenie, ohrev TUV, rekuperáciu, vzduchotechniku, multimédiá aj meranie spotreby elektriny.

S inteligentnou elektroinštaláciou je život hračka

  Inteligentný dom má namiesto klasickej elektroinštalácie tzv. inteligentnú elektroinštaláciu, ktorá dokáže ovládať čokoľvek v objekte, čo je pripojené na elektrický prúd. Navyše tu existuje aj záložný zdroj, ktorý sa zapne vo chvíli výpadku elektrického prúdu. Inteligentná elektroinštalácia spoločne so sprievodnými systémami tak zvyšuje pohodlie obyvateľov, uľahčuje im mnohé činnosti, stráži dom a umožňuje jeho ovládanie aj na diaľku. Prevádzka domu sa tak stáva efektívnejšou, úspornejšou, zdravšou a bezpečnejšou.

Premeňte osvetlenie na „SMART“

  Dnes sa už neuspokojíme s jedným centrálnym svetlom, ale zvyčajne do miestnosti umiestňujeme ďalšie doplnkové svetlá. Na druhej strane je ich ovládanie niekoľkými tlačidlami na stenách trochu komplikované. Preto vznikli inteligentné domácnosti, ktoré premenili klasické svetlá na svetlá „SMART“. Akonáhle prídete do miestnosti, systém automaticky rozsvieti centrálne svetlo. V noci buď zhasne alebo nastaví osvetlenie tak, aby nikoho neoslňovalo. O ovládanie osvetlenia sa tak v inteligentnej domácnosti nemusíte vôbec starať.  

Výhody inteligentnej domácnosti

  • Inteligentnú domácnosť môžete ovládať zo svojho mobilného telefónu, počítača alebo tabletu.
  • Dom sa neustále správa, akoby v ňom niekto býval a to aj v prípade vašej neprítomnosti.
  • V dome je neustále udržiavaná príjemná klíma.
  • V miestnosti môžete jediným stlačením tlačidla nastaviť osvetlenie.
  • Inteligentné domy pri odchode a zakódovaní automaticky vypnú všetky zásuvky, svetlá, zatiahnu žalúzie a vykurovanie prejde do úsporného režimu.
  • Bývanie je bezpečnejšie, úspornejšie a efektívnejšie.
  • Vykurovanie a chladenie môže bežať v rôznych automatických režimoch.
  • Žalúzie sa za svitania automaticky odklopia a večer so súmrakom sa zase sklopia.
  • Jediným tlačidlom pri posteli je možné bezpečne vypnúť všetky svetlá a zásuvky.
  • Automatické režimy pomáhajú šetriť energiu.
  • Je možné zostaviť rôzne verzie inteligentnej inštalácie.