PODLAHOVÉ VYKUROVANIE VS RADIÁTORY

Radiátor alebo podlahové vykurovanie? Ak plánujete stavbu alebo rekonštrukciu, možno stojíte tiež pred touto otázkou. Pozrieme sa aké sú plusy a mínusy oboch vykurovacích systémov.  
  1. Tepelná pohoda
  Pri vykurovaní radiátormi stúpa teplý vzduch automaticky hore k stropu, zatiaľ čo podlaha zostáva chladnejšia. Tiež sa stáva, že časť miestnosti je teplejšia ako zvyšok priestoru aj pri horúcom radiátore. Podlahovka na rozdiel od tohto teplovzdušného prúdenia využíva sálavé teplo. Ohrieva podlahu, ktorá teplo nahromadí, akumuluje, a potom ho postupne uvoľňuje do okolia. Podlaha má oveľa nižšiu teplotu ako radiátory a predsa poskytnú nášmu telu príjemný pocit tepelnej pohody. Rozloženie tepla po miestnosti je rovnomerné.
  1. Zdravotné účinky
  Čím nižšia cirkulácia vzduchu, tým lepšie najmä pre alergikov. Nízkoteplotné podlahové kúrenie nevíri teplý vzduch v takej miere ako radiátory. Podlahovka zabezpečuje rovnomerné teplo v celej miestnosti. Nevznikajú chladné a vlhké rohy, kde môžu vznikať plesne.
  1. Úspora energie
  Tradičné vykurovanie s radiátormi si vyžaduje výstupnú teplotu 50 – 70°C, podlahové vykurovanie len 30 – 40°. Keď je podlahovka správne navrhnutá, môže ušetriť oproti radiátorovému systému až 30% prevádzkových nákladov. Pri podlahovom kúrení stačí pre optimálny pocit pohodlia v priemere aj o 2°C nižšia teplota. Každé zníženie teploty o 1°C, má za následok zníženie celkových nákladov na kúrenie o 6%. Treba však upozorniť, že k podlahovke je vhodný nízkoteplotný zdroj tepla, pri napojení na staršie kotly nepracuje efektívne.
  1. Zdroj tepla
  Staršie kotly a radiátory využívajú vodu v teplotnom rozmedzí 50 až 70°C. Rúrky podlahového vykurovania si vyžadujú na výstupe z kotla vodu s teplotou 40 až 50 °C. V takomto nízkoteplotnom režime najefektívnejšie pracujú kondenzačné kotly a tepelné čerpadlá, ich kombinácia s podlahovkou je ideálna. Naopak, ak ich spojíte s radiátormi, prichádzate o výhody týchto úsporných vykurovacích zariadení. Pri novostavbe s kondenzákom alebo tepelným čerpadlom by ste nemali rozmýšľať nad radiátormi ani minútu. Pri starších kotloch je to zložitejšie. Napojenie podlahového vykurovania na obyčajný plynový kotol je možné, ale toto zariadenie nemôže vykurovať vodu na nižšiu teplotu ako 60 °C.
  1. Údržba a čistenie
  Keďže sú radiátory umiestnené v priestore, časom sa na nich usádza prach. Čo sa týka údržby systému, pri radiátoroch je nevyhnutné pravidelné dopúšťanie vody do systému. Pri podlahovom kúrení postačí kontrola rozdeľovačov a prečistenie raz za 3-5rokov.
  1. Výška investície
  V súčasnosti ak porovnávame tieto dva systémy v rovnakých podmienkach vychádza podlahové kúrenie v rovnakej cene ako radiátory.  
  1. Estetika a obmedzenia pri zariaďovaní
  Určite sa zhodneme, že radiátory zaberajú v domoch a bytoch cenné miesto. Radiátor väčšinou nie je ozdobou interiéru, navyše sa neodporúča zakryť ho závesom či pohovkou, aby sme neprišli o vzácne teplo. Pri interiérovom dizajne ste obmedzení umiestnením políc a iného nábytku na stenu či pod okná. Pri podlahovom vykurovaní môžete rozmiestňovať nábytok bez obmedzení, je však potrebné vybrať vhodný typ podlahovej krytiny. Neodporúčajú sa niektoré typy drevených podláh ani celoplošné koberce. Niektorí ľudia si nevedia predstaviť sušenie bielizne bez radiátorov. Mali by svoje zvyky však prehodnotiť, pretože pri ňom často strácajú až 20 % energie.   Podlahovka vyhráva, nie je však pre každého   Musíte uznať, že podlahové vykurovanie má oveľa viac výhod, ako radiátory. Možno si položíte otázku: „Prečo ho teda nemá každý?“ Pravdou je, že nie v každom obytnom priestore je možné ho inštalovať a efektívne využívať. V novostavbách rodinných domov by podlahovke nemalo nič stáť v ceste. Viac ako 70 % Slovákov však stále býva v starších bytových a rodinných domoch a tam sa musia držať technických podmienok, ktoré sa dajú ťažko zmeniť.   Kedy nie je vhodné využiť podlahové vykurovanie?  
  • V bytových domoch s centrálnym vykurovaním – je možné využiť podlahové elektrické rohože v niektorých častiach bytu, treba však zvážiť prevádzkové náklady a výšku podlahy
  • Pri obyčajných plynových kotloch
  • V interiéroch, kde nedokážete zabezpečiť hrúbku aspoň 10 – 15 cm na podlahe bez toho, aby to zasiahlo do verají existujúcich dvier a dispozície interiéru