Plastové alebo hliníkové okná?

Výber okien je jednou z vecí, ktoré treba pri novostavbe dôkladne zvážiť. S oknami sa predsa denno-denne manipuluje, každý deň sa na ne človek pozerá a celkovo dotvárajú estetickú stránku vášho domova nielen z exteriéru, ale tiež z interiéru. Keď vyberáte okná, mali by ste zvážiť viaceré kritériá, ako sú izolačné vlastnosti, životnosť, finančné náklady a podobne. Podľa toho, čo je vašou prioritou, by ste mali uskutočniť záverečné rozhodnutie a vybrať si okná, ktoré budú najviac napĺňať vaše predstavy a požiadavky. Budú to hliníkové alebo plastové okná?

Hliníkové alebo plastové okná?

Ako ste si určite mohli všimnúť aj na vlastné oči, na rodinných domoch a administratívnych budovách po celom Slovensku prevládajú plastové okná. Hliníkové okná vidíme na budovách oveľa menej, avšak predsa nejaké nájdeme. Čo sa týka stavby moderných rodinných domov, stále prevláda trend PVC okien, ktoré sú výnimočné hlavne skvelými tepelno-izolačnými vlastnosťami a nízkou cenou. Samozrejme, netreba všetky plastové okná ,,hádzať do jedného vreca“, nakoľko aj tie sa môžu výrazne líšiť. Všetky vlastnosti záležia od kvality spracovania profilu, od jeho typu, izolačného zasklenia a podobne. Najčastejšie ľudia volia plastové okná, nakoľko práve tie predstavujú skvelý pomer cena-kvalita, avšak pri výbere treba byť obozretný, pretože aj pri PVC oknách existuje obrovská škála profilov, ktoré sa líšia nielen kvalitou, ale aj izolačnými vlastnosťami a inými dôležitými parametrami.

Hliníkové okná

O hliníkové okná však v dnešnej dobe javí záujem čoraz viac ľudí, pretože postupne sa dostávajú svojimi izolačnými vlastnosťami na úroveň najlepších plastových okien. Staršie hliníkové profily s tepelno-izolačnými vlastnosťami zaostávali za PVC oknami, avšak tie dnešné ich už pomaly prekonávajú. Jednoznačne teda môžeme povedať, že hliníky majú vyhrané vo všetkých smeroch, tak prečo ich na rodinných domoch vidíme iba zriedka? Najväčšiu prekážku pre ich zaobstaranie predstavuje cena, ktorá je oproti plastom každopádne vyššia. Hliníkové okná ale predstavujú dlhodobú investíciu, nakoľko ich životnosť sa počíta vždy na minimálne 100 rokov. To znamená, že keď raz investujete do kvalitných hliníkových okien nebudete ich musieť meniť do konca života. Práve preto dnes čoraz viac klientov dopytuje hliníkové okná, ktoré sú údržbovo nenáročné a majú dlhú životnosť.

Materiál

Plastové okná sa líšia od hliníkových samozrejme v konštrukčnom materiále, ktorým je pri PVC oknách plast a pri hliníkových hliník. Plast predstavuje synteticky vyrobený materiál, ktorý sa v stavebníctve využíva ako náhrada klasických materiálov – drevo, keramika alebo betón. Z plastu sa vyrábajú podlahy, kanalizácia a tiež okná. Plast je teda umelo vyrobená zmes, ktorá je charakteristická svojím rôznorodým využitím vo výrobnom priemysle, pričom má výborné plastické vlastnosti. Hliník predstavuje jeden zo základných chemických prvkov periodickej tabuľky, pričom ho zaraďujeme medzi kovy. Patrí taktiež medzi veľmi obľúbené materiály v oblasti stavebníctva, za čo vďačí aj svojej nízkej hustote. Napriek svojej ľahkej váhe však predstavuje maximálne pevný a stabilný materiál, a preto sa z neho vyrábajú aj nadrozmerné konštrukcie, napríklad hliníkové fasády. Samozrejme, hliník ako kov je veľmi dobrým vodičom tepla, no vďaka tzv. prerušenému tepelnému mostu sú z neho vyrábané okná so skvelými tepelno-izolačnými vlastnosťami.

Životnosť 

Hliník ako kov má jednoznačne dlhšiu životnosť než PVC. V tomto smere si pri výbere treba uvedomiť to, že okná sú denno-denne vystavované poveternostným podmienkam a nástrahám počasia. To znamená, že v lete sa o ne opierajú horúce slnečné lúče, v zime čelia mrazom. Práve preto musia byť okná vyrábané z čo najkvalitnejších a najodolnejších materiálov, aby vydržali akékoľvek okolnosti počasia. Je všeobecne známe, že plast časom stráca na kvalite, a to hlavne keď je vystavovaný slnečnému žiareniu. Avšak okná sa vyrábajú z kvalitnejšieho plastu, ktorý je odolný a vydrží 30-50 rokov. Čo sa však týka hliníka, kovy sú známe hlavne svojou stálosťou a nemenia svoju štruktúru po dlhé roky. Nedochádza k žiadnym nežiaducim reakciám, ktoré by na jeho kvalitu mali ničivý vplyv. Samozrejme, treba myslieť na to, že hliník taktiež pociťuje nástrahy počasia, a to najmä slnečného žiarenia. Jednou z vlastností kovov je aj tepelná rozťažnosť, čiže ich objem o niečo narastie keď sú vystavované teplu. Počas letných dní sa teda môže stať, že vonkajšia časť okna bude podliehať miernej tepelnej rozťažnosti, avšak to sa môže pokojne stať aj pri plastových oknách. Hliník našťastie patrí medzi kovy s menšou tepelnou rozťažnosťou.

Izolačné vlastnosti

Samozrejme, jedným z najdôležitejších kritérií pri výrobe výplní stavebných otvorov sú aj tepelno-izolačné vlastnosti. Kov ako materiál predstavuje veľmi dobrý vodič tepla, a teda nie je dobrým izolantom. Práve z tohto dôvodu sa moderné hliníkové okná vyrábajú s tzv. prerušeným tepelným mostom. Znamená to, že okenný profil sa skladá z 2 hliníkových častí, medzi ktorými je materiál, ktorý má minimálnu schopnosť viesť teplo. To znamená, že chlad z vonkajšej časti hliníkového okna neprejde na tú vnútornú, nakoľko mu v tom bráni stredová časť – prerušený tepelný most.

Cena 

Určite dobre viete, že hliníkové okná sú o niečo drahšie než plastové, a preto je potrebné zvážiť vaše priority. Na jednej strane ide o väčšiu investíciu, ktorá Vám zabezpečí, že okná vydržia dlho. Na druhej strane si môžete vybrať nižšiu investíciu s tým, že PVC okná treba po nejakej dobe vymeniť, nakoľko ich predpokladaná životnosť je 30-50 rokov, a teda bude vás čakať ďalšia investícia v budúcnosti.