Ako správne vybrať podlahu do rodinného domu?

Keď si plánujeme zariadiť nový dom častokrát sa nevieme rozhodnúť aký materiál podlahy si vybrať. Zo skúseností vieme, že ľudia radi siahajú po takých podlahách do domu, ktorých pokládka je rýchla, nie príliš drahá a podlahy sú odolné voči škrabancom. Podlaha je najviac zaťažovaná súčasť domu. Musí zvládnuť každodenné používanie, drobné nehody, presun nábytku aj pobehovanie domácich maznáčikov. Neviete, aká podlaha je vhodná do jednotlivých miestností domu? My Vám s tým radi poradíme.

PODLAHA DO CHODBY

Vstup do domu musí odolávať častému znečisteniu. V lete sa tu hromadí prach, blato a dažďová voda, v zime soľ z posypu chodníkov či roztopený sneh. Podlaha v chodbe sa preto musí dať ľahko čistiť. Mala by byť tiež odolná voči vode. Vhodnými materiálmi sú dlažba, vinylová alebo liata podlaha.

NAJVHODNEJŠIA PODLAHA DO KUCHYNE

Hlavné kritériá výberu podlahy do kuchyne sú odolnosť voči vlhkosti aj mechanickému poškodeniu. Týmto kritériám vyhovuje vinyl a korková podlaha. Častou voľbou do kuchyne je aj dlažba, ktorá výborne odoláva vlhkosti a dobre sa čistí. Nevýhodou je jej tvrdosť. Ak vám na dlažbu padne tanier alebo pohár, iste sa rozbijú.

AKÚ PODLAHU DO OBÝVACEJ IZBY?

Podlaha v obývacej izbe by mala byť príjemná na dotyk. V kombinácii s podlahovým kúrením zvoľte laminátovú alebo vinylovú podlahu. Môžete siahnuť aj po keramickej dlažbe alebo liatej podlahe. Ak nemáte podlahové kúrenie, vhodnou voľbou je drevená podlaha.

PRÍJEMNÁ PODLAHA DO SPÁLNE A DETSKEJ IZBY

Do spálne vyberajte podlahu, ktorá je príjemná aj pre bosé nohy. Môžete zvoliť teplý dotyk dreva alebo mäkkosť vinylu. V detskej izbe by mala byť podlaha dostatočne teplá a odolná voči mechanickému poškodeniu. Mala by sa tiež dať jednoducho čistiť od rôznych nečistôt, vhodné sú vinyl, laminát, korok a drevo.

VODOODOLNÁ PODLAHA DO KÚPEĽNE

Odolnosť voči vode je základnou požiadavkou na podlahu do kúpeľne. Podlaha v kúpeľni by sa mala dať okrem toho ľahko udržiavať. Obe tieto kritériá spĺňajú dlažba a vinylová podlaha. Okrem nich môžete v kúpeľni použiť aj liatu podlahu s protišmykovou úpravou.   Najrozšírenejším druhom podláh do domu sú plávajúce podlahy. Sú zložené z viacerých vrstiev, kde je rozhodujúca vrchná vrstva, podľa ktorej sa delia na drevené, korkové, laminátové a vinylové podlahové krytiny. Prvou skupinou sú drevené a korkové podlahy, kde vrchnú vrstvu tvorí originálny prírodný produkt, ktorý je chránený povrchovou úpravou (lak, olej, vosk). Druhou skupinou sú laminátové a vinylové podlahy. Sú vytvorené umelo – imitáciou vytvorenou rôznymi technologickými procesmi. Rozdiel medzi nimi je najmä v možnosti renovácie. Kým pri drevených a korkových podlahách je možnosť opakovane podlahu prebrúsiť a lakovať, či olejovať, alebo im navrátiť krajší vzhľad, pri vinyle či lamináte táto možnosť nie je. Majú teda kratšiu životnosť. Plávajúce podlahy majú niekoľko výhod, je to najmä rýchla a jednoduchá montáž, ktorá si nevyžaduje montážnika a je možné si montáž realizovať aj svojpomocne. Po ukončení životnosti plávajúcej podlahy je zas jednoduché takúto podlahu demontovať. Veľkou výhodou týchto podláh je aj veľká variabilita farieb, ktorá sa dá prispôsobiť farbám v interiéri. Plávajúca podlaha je jedna z tých najhlučnejších, preto je rozumnejšie znížiť jej hlučnosť protihlukovou podložkou. V niektorých prípadoch je možné jej priame lepenie na betón, čím sa tento efekt zmierni. Ak sa rozhodneme už pre akýkoľvek typ podlahy, dôležitá je aj jej ochrana a dlhodobá údržba. Výhodou vinylových a laminátových podláh je ich väčšia odolnosť voči vode.