Ako si vybrať ten správny dom na pozemok?

Výber toho správneho projektu domu býva veľmi náročné a zdĺhavé rozhodnutie, nakoľko je veľmi pravdepodobné, že dom budete stavať len raz za život. Preto treba veľmi zvážiť všetky detaily, aby Vám dom vyhovoval aj o 10 rokov. Popasovať sa s výberom materiálov, veľkosti domu , typom strechy či počtom poschodí a izieb nie je vôbec jednoduché. Väčšina ľudí si vyberá projekty podľa toho, ktorý sa im najviac páči. Málokedy je však vhodný na ich pozemok. Pri výbere samotného projektu je veľmi dôležité myslieť  na dispozičné riešenie domu z pohľadu umiestnenia na pozemok, ale aj orientáciu presklených plôch, či prepojenia interiéru s vonkajšími terasami, ktoré určite oceníte pri letných večeroch, či grilovačkách s priateľmi. Ponúkame Vám pár rád ako vybrať ten správny projekt na Váš vysnívaný pozemok. Výber toho správneho domu závisí od sklonu,  veľkosti pozemku a jeho orientácie na svetové strany. Profil pozemku – Tvar pozemku definuje aj tvar domu.
  1. Svahovitý pozemok- Pokiaľ máte svahovitý pozemok, bez individuálneho projektu sa asi nepohnete. Avšak každý investor je iný a ten, kto sklon považuje za veľké mínus, niekto v tom vidí obrovské množstvo možností. Ponúka Vám široké spektrum realizácie, pri ktorom sa dá využiť prirodzený profil pozemku. Do svahu je spravidla umiestnený vstup do domu, garáž alebo technické miestnosti doplnené schodiskom do srdca domu. To, v kombinácií s priestrannou terasou alebo presklenou obývačkou poukazuje na jedinečnosť svahovitého pozemku. Samozrejme treba počítať aj s vyššími finančnými nákladmi ako pri rovinatom type pozemku.
  2. Rovinatý pozemok- Tento typ pozemku je najčastejším pri projektovaní domov. Môžete si vybrať z obrovskej škály katalógových projektov, ktoré razom premeníte na svoj vysnívaný domov. Či už uvažujete o bungalove alebo o poschodovom dome, na rovinatý pozemok sa dá osadiť prakticky ktorýkoľvek typ domu bez obmedzení. Je len na Vás, čo je pre Vás tým správnym dispozičným a estetickým riešením. Jediným obmedzením je len veľkosť pozemku, aby ste dodržali predpísané vzdialenosti od jednotlivých hraníc pozemkov.
Veľkosť pozemku- Výber pozemku je prvým krokom keď sa rozhodnete stavať dom. Nevyberáte si totiž len stavebný pozemok, ale aj miesto, kde strávite pravdepodobne zvyšok svojho života. Pri výbere správneho projektu netreba zabúdať na to, že treba dodržiavať predpísané odstupy a vzdialenosti od susedných domov či od pozemnej komunikácie.
  • Vzdialenosť od hranice susedného pozemku nesmie byť menši ako 2m.
  • Vzdialenosť od susedného rodinného domu, pokiaľ sa na jednej z protiľahlých stien nachádza okno obytnej miestnosti, nesmie byť menšia ako 7m.
  • Vzdialenosť od susedného rodinného domu, pokiaľ sa na žiadnej protiľahlej stene nenachádza okno obytnej miestnosti, nesmie byť menšia ako 4 m.
  • Vzdialenosť od okraja pozemnej komunikácie nesmie byť menšia ako 3 m.
Vo všeobecnosti platí, že treba uvažovať so zastavanou plochou na úrovni 25% z plochy pozemku. To znamená, že ak máte pozemok vo veľkosti 600 až 800 m2 je vhodný pre pôdorys domu vo veľkosti 150 – 200 m2. Samozrejme, všetko závisí od lokality, preto je tento údaj len orientačný. Existujú aj lokality, kde je možné mať aj 40% zastavanosť pozemku. Lokalita pozemku- Lokalita v ktorej chcete stavať dom Vás musí chytiť za srdce. Samozrejme, je to rozhodnutie podľa individuálnych preferencií a každému vyhovuje niečo iné. Niekto potrebuje rýchly prístup do mesta a práce, iní vyhľadávajú miesto kde si oddýchnu a ,,vypnú,,. Každopádne, lokalita ktorá Vás očarí, by sa mala odzrkadliť aj v projekte pre ktorý s rozhodnete, aby harmonicky ladila s okolitým prostredím.  Pred tým ako si vyberiete projekt rodinného domu, ideálne ešte pred samotnou kúpou pozemku je vhodné požiadať na príslušnom stavebnom úrade o územnoplánovaciu informáciu, či daný pozemok je vhodný na výstavbu rodinného domu. Každá obec a mesto má vypracovaný a schválený platný územný plán, ktorý komplexne ustanovuje zásady a regulatívy priestorového usporiadania a funkčného využívania územia obce. V danom územnom pláne sú presne vymedzené územia a plochy určené na zástavbu rodinných domov. Taktiež sa z ÚPI dozviete bližšie informácie o svojom pozemku a to o povolenej miere zastavanosti, dovolenú výšku zástavby či počet parkovacích miest, ktoré Vám pri výbere domu istotne pomôžu. Orientácia na svetové strany- Veľmi dôležitá je aj orientácia domu na svetové strany. Ideálnym je mať prístup na pozemok z pozemnej komunikácie zo severnej strany a dennú časť orientovať na juh, prípadne juhovýchod alebo juhozápad.